Dvoudenní kurz GPS pro mírně pokročilé pod vedením italského mistra Gabriele Scarponi. Kurz se koná 9.-10. 4 2025.
Řemeslná zmrzlina – dvoudenní kurz pro mírně pokročilé
Už jste si osvojili základy výroby zmrzliny a chcete své dovednosti posunout na vyšší úroveň? Tento dvoudenní kurz vám pomůže prohloubit znalosti o technologiích, surovinách a správném vyvážení receptur. Naučíte se pracovat s jednotlivými složkami, zdokonalíte kvalitu struktury zmrzliny a vyzkoušíte si výrobu pokročilejších receptur.
Pod vedením italského odborníka Gabriele Scarponiho se zaměříme na smetanové i ovocné zmrzliny, jejich konzistenci, stabilitu a chuťový profil. Kurz probíhá v rámci Gelato Professional School (GPS) a spojuje teoretické znalosti s praktickou výukou.
Program:
DEN 1: Smetanová zmrzlina
- Přivítání účastníků a představení programu
- Deset pravidel pro dobrou zmrzlinu: hygiena a čistota
- Technika workshopu: dávkovací systémy a vyvažování receptur
- Strukturální kvalita: nabíratelnost zmrzliny a role cukrů
- Funkční složky: tuky, bílkoviny, vzduch a voda
- Chuťová kvalita: základní a ochucující složky
- Laboratorní technika: kompenzace směsí
- Stabilizátory a jejich význam
- Nejčastější vady zmrzliny a jejich řešení
- Diskuze a závěr dne
DEN 2: Ovocná zmrzlina
- Přivítání účastníků a představení programu
- Ovoce ve zmrzlině: klasifikace a optimální procenta použití
- Laboratorní technika: bilanční parametry ovocné zmrzliny
- Konzistence a nabíratelnost ovocné zmrzliny
- Sorbet vs. granita a cremolata: rozdíly a vhodné postupy
- Ukázka 1: výroba tří smetanových zmrzlin (čokoládová, lískooříšková, variegato)
- Ukázka 2: výroba tří ovocných zmrzlin (citronová, jahodová, mangová)
- Ziskovost a návratnost investic (ROI)
- Ukázka 3: výroba receptury
- Čas na otázky a diskuze
Gabriele Scarponi
Nejlepší zmrzlinář roku 2022 a vítěz 1. ročníku soutěže Coppa Italia Associazione Italiana Gelatieri (Italský pohár nezávislé Asociace italských zmrzlinářů).
Již od dětství byl fascinován světem zmrzliny, ke kterému přičichl v rodinném podniku. Tato vášeň ho dovedla k profesi technologa a specialisty na vyvážení struktury a chutí zmrzliny. Dnes provozuje tři zmrzlinárny v Ligurii a má více než dvacet let zkušeností, které získal nejen v Itálii, ale i v zahraničí.
Jako odborník na výrobu zmrzliny, konzultant pro začínající zmrzlináře a demonstrátor surovin a strojů stále s nadšením předává své know-how a vášeň pro pravou italskou řemeslnou tradici.
Podrobnosti o kurzu
Místo konání: CESK, Jarní 44i, 614 00, Brno – Maloměřice
Termín: od 9:00 do 16:00
Školitel: Gabriele Scarponi
Cena: 9.000,- bez DPH pro jednu osobu
Kapacita omezena!
Český překlad zajištěn.
Objednávka a případné storno
Po odeslání přihlašovacího formuláře se Vám ozveme co nejdříve. Prosíme o uhrazení faktury nejpozději 5 dnů před zahájením kurzu.
Stornování účasti na kurzu je možné pouze emailem na pazourkova@cesk.cz nejpozději 2 dny před zahájením kurzu. V případě, že se kurzu nezúčastníte nebo se nestihnete včas odhlásit, je částka za kurz nevratná.
Během celého kurzu se pořizuje fotodokumentace pro potřeby pořadatelů, partnerů a organizátorů. Upozorňujeme na skutečnost, že přihlášením na kurz automaticky poskytují účastníci souhlas s použitím pořízené fotodokumentace.
Těšíme se na Vás
Pro více informací nás kontaktujte na pazourkova@cesk.cz
Při objednání kurzu můžete vybrat vyhovující termín a zvolit počet účastníků